Борово има разлога за славље - www.krajinada.com

10. јун 2016.


БОРОВО ИМА РАЗЛОГА ЗА СЛАВЉЕ


Борово (Село) ове године слави 785 година постојања па је овогодишња прослава Дана општине 22. маја имала додату симболику. Борово је неколико пута добијало и губило статус општине, а пре 19 година он му је поново враћен. Од тада па до данас општинска руководства труде се да становништву општине живот учине што просперитетнијим и угоднијим.

Свака прослава прилика је да се пред јавност изнесу резултати остварени за последњих 365 дана, а то је општински начелник Зоран Баћановић учинио на Свечаној седници одржаној у боровском Дому културе.

Протекли једногодишњи период обе-лежио је почетак изградње канализационе мреже кроз цело место па је цело Борово претворено у велико градилиште. Цео пројекат изградње канализације вредан је стотинак милиона куна и суфинансиран је средствима Европске уније. Када буде завршен кроз цело Борово и викенднасеље на Савуљи биће изграђена канализациона мрежа у дужини од готово 43 километра. Окончање радова очекује се крајем следеће године.

- Изградњи канализационе мреже се веома радујемо јер сматрамо да ће то подићи квалитет живота у Борову. И наши мештани су одушевљени и помало и изненађени динамиком којом се изградња одвија јер све заиста добро иде захваљујући и томе што је коначно дошло мало лепше време.

Мештани у добром броју исказују интерес за прикључење на канализациону мрежу. Видећемо како ће се ствари развијати од момента када прође технички преглед јер све зависи и од цене која ће се плаћати по прикључку. Она за сада још увек није позната, али се надамо да ће бити таква да мештанима то неће бити превелика цена, рекао је Баћановић.

 

НАЈАВА НОВИХ ПРОЈЕКАТА

На свечаној седници начелник Баћановић најавио је и изградњу рециклажног дворишта. Расписивање конкурса Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност очекује се крајем јуна. Пројектна документација, чију израду је Фонд и финансирао, је спремна руководство општине очекује да у Борову буде изграђено савремено рециклажно двориште чија ће укупна вредност износити два милиона куна.

Осамдесет процената његове изградње финансираће Фонд за заштиту околине и енергетску ефикасност.

Начелник је најавио и изградњу биоплинског постројења и погона за производњу пелета што ће допринети да се у Борову задржи млађа популација становништва која због тешких услова живота све више одлази на рад у иностранство.

- Чинимо све што је у нашој моћи да у Борово привучемо инвеститоре како би овде могли да задржимо младе. Општина је потписала уговор са инвеститором из Италије и на Општинском већу усвојила низ подстицајних мера, како би привукли инвеститора који у Борову жели да гради биоплинско постојење и погон за производњу пелета.

Производња зелене енергије у Борову би требала отпочети 2018. године. У погону за производњу пелета, према потписаним уговорима, требало би бити запослено педесетак људи који би сви, према договору са инвеститором, требали да буду са територије општине Борово, истакао је Баћановић.

 

ПРИЗНАЊА И НАГРАДЕ

На свечаној седници Општинског већа додељене су општинске повеље и признања заслужнима. Повеље општине Борово додељене су Основној школи, за дугогодишњи и изузетан допринос у делатности васпитања и образовања те ангажовања просветних радника у ваннаставним активностима те постхумно, за изузетан допринос у превазилажењу проблема мирне реинтеграције и унапређењу међуљудских односа проф. др Љиљани Гереке, која је била оснивач Европског дома Вуковар. Признање је уручено сину покојне Љиљане, Стевану.

- Сведок сам њеног силног труда да допринесе заједништву. Иако потреба за заједништвом лежи у сваком поједицу она се трудила да то у људима пробуди јер је она код многих заспала. То је последица неких других догађања. Уверен сам да је она то доста добро радила и тај резултат њеног рада се и видео на терену. Људи на то нису били равнодушни. Она је својим примером показала да постоје догађања на које људи као појединци могу да утичу, рекао је Стеван Гереке након уручења повеље намењеној његовој мајци.

Признања општине Борово додељена су и младим и талентованим спортисткињама, одбојкашици Марти Лукић и кошаркашици и атлетичарки Мелани Босић, као и ученици генерације Основне школе Борово, за   школску 2014./2015.годину, Александри Самарџији, данас ученици Медицинске школе у Осијеку.

У име награђених, захвалио се директор Основне школе Борово Тихомир Јаковљевић, истичући како ће ова признања свима њима бити подстицај за даљњи рад.

 

ПРОСЛАВЉЕН И ДАН ШКОЛЕ

Након свечане седнице Општинског већа, у препуној спортској дворани Основне школе Борово одржана је академија, на којој су се ученици нижих разреда опростили од својих другара из завршног осмог разреда.

- Опраштамо се данас од 44 ученика осмих разреда. То је једна од већих генерација, у последњих неколико година. На њихово место долази генерација будућих првачића, њих 40. С обзиром на садашњу демографску ситуацију у Републици Хрватској, то је задовољавајући број. И ове јесени имаћемо два оделења првачића.

Данас имамо 297 ђака, што је релативно мали број у односу на златне осамдесете године про-шлог века, које су нажалост прошле, али сам сигуран, јер точак историје се окреће а ово подручје је богато, да ће за неколико година број ученика опет расти, оптимистичан је директор школе Тихомир Јаковљевић.

За ученицу генерације, школске 2015./ 2016. године проглашена је Николина Божић, која такође планира да упише Медицинску школу.

Основна школа Борово ове године обележава неколико јубилеја, 165 година од изградње старе школе, 80 година од изградње нове школске зграде у Борову и 10 година од генералне обнове школе.

Прослави Дана општине Борово и школе, уз представнике овдашњег друштвенополитичког живота, присуствовали су и гости из општина Петрово, Шамац и Пале у Републици Српској.                   

 

Славко Бубало
Извор бр. 143.
25.05.2016.
Tags:
OSAM VEKOVA
BOROVO SELO
OPSTINA VUKOVAR
ISTOCNA SLAVONIJA
GORNJE PODUNAVLJE
NAGRADJENI DJACI


Оцијените нам овај чланак:У Имотској Крајини највећи проблем лоша економска ситуација

Тења: Некад велико село, данас животари

Цeрaњe Доњe – Гдe сe дeцa рaђajу ту и сeло живи

Глински земљорадници: Док је Бранка биће и блага

Добродошли на Запад: Нема лијекова за дјецу у Сјеверној Америци

Хуманитарно вече за Миру у Батајници 2.12.2016

Извјештај са промоције књиге Личка Душа у Београду 17.9.2009

Манастир Крупа у Далмацији: Чувар православља и тајниБрој посјета: 2310
Број гласова: 0