Храм Светог Стефана у Борову Насељу - www.krajinada.com


Статистика посјета
од 12.2.2016

Данас: 24
Јучер: 187
Недељно: 1753
Мјесечно: 7563
Годишње: 38174
Укупно: 292572

Највише посјета
25.8.2018 2736
2. новембар 2018..


Храм Светог Стефана у Борову Насељу


Само земљиште на којем је настала фабрика поклон је даљског добра Српске православне цркве, а катастарски је припадало тадашњој општини Борово.

Власник фабрике, Томаш Бата, за првог директора (и до рата јединог) поставио је Тому Максимовића, иначе рођеног у Брчком (Босна), који је касније постао и председник боровске општине. Са њим на челу број становника у Борову се удвостручио, а све захваљујући просперитету који је ова општина у то време доживела. Оснивају се разна удружења, подижу школе, спортски аеродром, друштвени дом са библиотеком, робна кућа, стадион, биоскоп и друго.

 

 

Изградња храма започела пред рат

Два пројекта овог човека прекинуо је Други светски рат. Први се односи на изградњу трамвајске пруге Вуковар – Борово Насеље – Борово – Даљ, и други изградња православне цркве. Он је 1940. године обезбедио новац и земљиште за цркву, а тим поводом на једном скупу у школи Краљ Петар Први изговорио је:

- „Наша дужност је, када нам је Свемогући дао ума, снаге и здравља… да се и ми Њему одужимо и да у нашем Насељу изградимо храм Божји… да не заборавимо Бога док живимо у благостању, јер Њега људи обично дозивају онда када су у беди. У ту сврху наше предузеће поклања бесплатно земљиште, и осим тога, уписује као свој прилог за градњу православне цркве 200.000 динара“.

 

 

Дошао и патријарх Гаврило

О побожности овог великог човека сведочи и чињеница да је фабрика у то време имала и своју крсну славу, светог великомученика Георгија, а колики је био његов утицај сведочи и посета српског патријарха Гаврила Дожића у новембру 1939. године, Борову, боровској фабрици и Вуковару.

Нове комунистичке власти након рата у складу са својом идеологијом нису ни помишљале да подигну православни храм. По избијању рата 1991. године, а потом и обнове Осечко–пољске и барањске епархије, 1992. године основана је и боровоНасељска парохија. Од тада се почело радити и на пројекту подизања храма који би био посвећен светом Стефану Дечанском, али је рат и немаштина успорила тај посао.

 

Четири године се градило

До изградње храма богослужења су се обављала у Радничком дому и то све до 2009. године. У међувремену, најпре је 2002. купљено земљиште за храм, а четири године касније почела је и његова изградња.

Пуне четири године трајала је изградња храма светог Стефана Дечанског у Борову Насељу. Његово освећење извршено је 18. септембра 2010. године од стране епископа Осечко – пољског и барањског Г. Лукијана.

Три звона постављена су 2011., а храм је и фрескописан. Поред цркве подигнут је и парохијски дом, те свечана сала.

 

 

 

Срђан Секулић
Извор: Срби.хр
26.10.2018.

 
Чланак има: 666  посјета
Број гласова: 0

Оцијените нам овај чланак:

НАЈАВА ДОГАЂАЈА