Лазарева субота – пролеће љубави Христове - www.krajinada.com

8. мај 2016.


ЛАЗАРЕВА СУБОТА – ПРОЛЕЋЕ ЉУБАВИ ХРИСТОВЕ


Лазарева Субота, која се прославља уочи празника Цвети, посвећена је успомени на васкрсење праведног Лазара из Витаније, којег је васкрсао Исус Христос, четири дана након Лазареве смрти. Након овог догађаја, те након Распећа и Васкрсења Христовог, Лазар је био епископ на Кипру. На овај празник, који се још назива и Врбица, обичај је да се праве венчићи од врбовог прућа, који су у нашим крајевима замена за палмине гранчице, са којима је Исус био дочекан на свом уласку у Свети Град Јерусалим.

- С обзиром да у предању Цркве Православне овај велики празник означава победу живота над смрћу, васкрсењем пре Васкрсења, вечно пролеће Христове љубави, неопходно је да се и ми обогатимо праведношћу Лазаревом, како бисмо били названи пријатељима Христовим, јер су „душе праведника у руци Божијој и смрт их се не дотиче“ (Прем. Соломонове 3, 1), нагласио је Епископ Фотије у беседи током Свете Архијерејске Литургије, коју је, заједно са свештенством Епархије далматинске служио у храму Покрова Пресвете Богородице у Книну.

            Истичући вернима значај празника који је утемељен на основу новозаветног догађаја, Епископ Фотије је истакао важност ове историјско-духовне победе живота над смрћу.

- Данашњи дан, у народу назван Врбица, прославља се у спомен на једно од многих чудеса Христових, васкрсење Лазара који већ четири дана беше упокојен и погребен. Чувши за смрт Лазареву Господ се са својим ученицима упути у Јерусалим и стиже у кућу његову где затече у жалости његову породицу и пријатеље. Он затражи да га одведу до места Лазаревог починка и стигавши тамо громким гласом га позва: "Лазаре, изиђи напоље!" У том трену васкрсли Лазар изађе из пећине, а сав народ присутан остаде да сведочи о овом великом чуду Спаситељевом. Глас о томе рашири се читавим Јерусалимом и чуше га првосвештеници и фарисеји. У страху да ће због тога догађаја људи поверовати у Сина Божијег они сазваше савет и одлучише да га убију. Ова прича о васкрсењу Лазаревом уствари говори о васкрсењу свих нас, о великом делу Господњем и Његовој жртви којом је искупио целокупан људски род. Он васкрсе Лазара, јер су он и његова породица живели праведно и благочестиво и тиме нам даде слику Божијег суда који ће за грешнике бити страшан, а за доброчинитеље праведан.

            Мноштво православних верника дошло је у храм Покрова Пресвете Богородице у Книну, да би заједно са својим Епископом и свештенством прославило празник победе, припремајући се за празник над празницима – Васкрсење Христово, сједињујући се са Распетим и Васкрслим Христов причешћујући се крвљу и Телом Његовим.  Лазарева субота, иако се налази у Васкршњем посту и претходни Страсној седмици, на симболичан начин наговештава тријумф добра над злом, тако да су и православни Далматинци, окупљени у свом храму, исказали своју у веру у васкрсење свих квалитета човекових, мноштва врлина и међусобне љубави која је једина делатна сила која је у стању обновити ову земљу и овај народ.                                  

 

 

Васка Радуловић
Извор бр. 141.
27.4.2016.
Tags:
SEVERNA DALMACIJA
LAZAREVA SUBOTA
LJUBAV HRISTOVA


Оцијените нам овај чланак:Крајина, Косово и Метохија у крилу Светосавља 26.1.2017

Видовдaн нa Дaлмaтинском Косову 2018

Видовданско сабирање Далматинских Срба у Лазарици

Догађај вијека: У Кореници посље 80 година поново звоне звона православна

Старост вредна дивљења

Српска банка у Загребу - од снажне и моћне, до заборављене српске историје

Девети Миланковићеви циклуси

Село Медак: Живот Личана подно ВелебитаБрој посјета: 2612
Број гласова: 25