Пањичка зелена оаза се и даље развија - www.krajinada.com

8. јул 2016.


ПАЊИЧКА ЗЕЛЕНА ОАЗА СЕ И ДАЉЕ РАЗВИЈА


На излетишту Пањик у Трпињи, крај Вуковара, одржана је пета по реду манифестација Пањички вишебој, односно такмичење у традиционалним и модерним спортовима. Дан у природи, уз мало вештачко језеро, посетиоци су могли да употпуне такмичењима у бацању камена са рамена, скоку у даљ, потезању конопа, обарању руке, ношењу јаја у кашици или скакању у врећи. За риболовце је организовано и такмичење у спортском пецању. Од модерних спортова играни су одбојка на песку и фудбал, а целокупну манифестацију организовало је еколошко удружење „Пањик“ уз подршку општине Трпиња.

- Циљ је да окупимо што више младих да бораве овде и један дан проведу у природи. Да виде како овај наш Пањик дише и како се развија сваки дан. Поред тога, циљ је и да кроз спорт негујемо своју традицију и обичаје, каже председница удружења „Пањик“ Светлана Товиловић.

            Нешто више од стотину посетилаца било је и ове године на Пањику од којих су се многи и опробали у разним спортским дисциплинама. Поред ентузијаста из удружења о одржавању овог места брине у општинско комунално предузеће „Крио“, као и сама општина, чији начелник Мирослав Палић изражава задовољство данашњим изгледом Пањика и манифестацијама које се на њему одржавају.

- Да би ово место имало сврху потребне су и активности и манифестације које ће се ту одвијати. Ово је само једна од бројних манифестација и ми то подржавамо и помажемо кроз редован рад удружења и кроз ставку манифестације у општинском буџету. Желимо, пре свега, свом становништву да омогућимо један фини излет, рекреацију и боравак у природи, говори Палић.

            Пањик је излетиште изникло на некадашњој дивљој депонији смећа коју су мештани окупљени у истоимено удружење очистили и претворили у место зелених површина и спортских терена. Еколошко удружење „Пањик“ постоји пет година и окупља двадесетак чланова који се брину за ову зелену оазу у коју сви врло радо долазе.

- Ми смо ту скоро сваки дан. Косимо, одржавамо, садимо цвеће или окопавамо. Сад предајемо поново пројекте да би неке ствари даље унапредили. Прошле године смо имали пројекат за фондацију Слагалица па смо урадили клупице и огласну таблу. У плану нам је и изградња сенице и летње бине па ћемо овде моћи угостити и фолклорна друштва која су до сада играла овде на трави за време наше друге манифестације „Трпињско лето на Пањику“, најављује Светлана Товиловић.                  

 

 

Никола Милојевић
Лист Извор бр. 145
22.6.2016.




Tags:
ISTOCNA SLAVONIJA
ZELENA OAZA


Оцијените нам овај чланак:



Девети Миланковићеви циклуси

Брачни пар Марјановић из Љубача

У Удбини није лако опстати, али без ње је тешко живети

Велика Попина у Лици: Велик потенцијал и мало остварење

Прослава Божића у Двору на Уни 2016

Мaли Грaдaц: Сусрeти нa Бaниjи свe посjeћeниjи

Старост вредна дивљења

Поврaтком у Штиково Ненадићи оживeли и сeбe и сeло



Број посјета: 2396
Број гласова: 5