Порука Срба из Далмације: Да буде здравља, мира и љубави - www.krajinada.com

2. фебруар 2017.


ПОРУКА СРБА ИЗ ДАЛМАЦИЈЕ: ДА БУДЕ ЗДРАВЉА, МИРА И ЉУБАВИ


Православни верници широм Далмације традиционално су прославили Бадњи дан и са радошћу дочекали дан Рождества Христовог поштујући некадашње обичаје, како у храмовима, тако и у својим домовима.

Последњи дан након четрдесетодневног поста, у храмовима и манастирима Епархије далматинске, вршиле су се последње припреме пред долазак једног од најрадоснијих хришћанских празника, дан рођења Христовог. Молитвама, покајањем, опраштањем и вишенедељним постом, верници су се припремали за дан рођења Богомладенца, који је на земљу дошао да спасе целокупни род људски. На сам Бадњи дан, у православне храмове унешене су бадњакове гранчице које су након вечерњег освећења уз благослов подељене верном народу. Симболично представљајући јасле у Витлејемској пећини, на подове храмова и домова расута је слама, а најстарији домаћини већ у сам цик зоре одлазили су по стабла Бадњака. Све су то древни обичаји и традиција која се поштује вековима уназад, симболично нас окупљајући у заједницу, како једних са другима тако и у заједници са самим Христом.

- Оно што је суштина великог Празника који са нестрпљењем ишчекујемо, јесте управо љубав, љубав према Богомладенцу Христу, и љубав једних према другима. Припреме за Божић, за све нас који исти обележавамо по јулијанском календару, почеле су већ 28. новембра, а данас на Бадњи дан посебна атмосфера влада и у храмовима и у домовима верника. Бадње јутро почиње пре изласка Сунца, када домаћини одлазе у сечу храстовог или церовог стабла које симболизује Бадњак. За то време, на под се расипа простирка од сламе, скромно украшавамо унутрашњост храмова, спремамо бадњакове гранчице за освећење и у миру и тишини спремамо се за долазећу ноћ и поноћну Литургију“ објашњава монах Кирјак који је у друштву најмлађих верника пред Божић вршио последње припреме у манастиру Свете Великомученице Недеље у Оћестову.

У вечерњим сатима, испред сваког храма освећен је а потом и наложен Бадњак, који кроз векове симболизује ватру коју су у витлејемској пећини наложили пастири. Бадњој вечери највише су се радовали најмлађи чланови цркве Христове за које је, већ по устаљеној традицији, у црквама приређено пијукање. Тражење новчића у слами уз песму, скромне награде и радост дечија били су најлепша увертира за радост долазећег празника.

- Сваке године на Бадњи дан, након Вечерње молитве, испод гране Бадњака тражимо новчиће које са бомбонима и осталим слаткишима свештеник баца у сламу. Томе се сви радујемо,

пијучемо, певамо али и надамо да ћемо баш ми пронаћи новчић који ће нам донети срећу. Ја сам га пронашла прошле године, а ево и ове ми се посрећило па сам од свештеника добила икону коју носим кући. Јако се радујем, и верујем да ће ми донети срећу читаве године која нам долази, видно задовољна била је Јована Ђекановић.

Ни велика хладноћа, ниске температуре неуобичајне за Далмацију, нису омеле велики број православних Далматинаца да Божић дочекају у својим црквама и манастирима. Након посне трпезе за Бадњи дан, домаћице су припремиле традиционална јела за празнични, породични ручак. Чекала се поноћ и звона која су оглашавала почетак празничног јутарњег Богослужења, а након тога и Свете Литургије. Срца грејана љубављу према Спаситељу, радосна због долазећег дана и жеље свима исте, да буде здравља, мира и љубави међу свим народима.

- На Бадњи дан, обичај код нас у Далмацији јесте да се спрема бакалар, на сто износе сухе шљиве, смокве, ораси. Спремају се углавном посна али традиционална јела. Већ крајем дана,

домаћице врше припреме за богату Божићну трпезу коју ће, између осталог, чинити чесница и цицвара. Оно што је најбитније, јесте да празник Божића прославимо у кругу породице и са својим најмилијима, како то и доликује, у слози и љубави, али и да свима осталима пожелимо много здравља, среће и љубави, а првен-ствено мира у долазећој години, рекла нам је Маријана Брадаш.

 

Током Свете Литургије, која је на Божић служена у свим храмовима, прочитана је божићна Посланица Његове Светости патријарха српског Иринеја, а празничну радост верници су међусобно изразили целивима љубави, честитајући једни другима Празник сверадосним поздравом: „Мир Божији-Христос се роди!“...

 

 

Васка Радуловић
Извор бр. 159.
16.1.2017.

 
Tags:
DALMATINSKA ZAGORA
PORUKE MIRA
ZDRAVLJE LJUBAV


Оцијените нам овај чланак:Село Mирање, код Бенковца има што ни Америка нема

Лички Србин који је преживео на Титаник

Легенда о Пекару са Баније

Порука Срба из Далмације: Да буде здравља, мира и љубави

Сaњa Лaкић: Дaлмaциjи мe врaћajу корeни

Крајина у будућности

Судбине: Јована Королију нашли после 30 година у Далмацији

Удадба, женидба и обичаји Книнске КрајинеБрој посјета: 2547
Број гласова: 35