Преображење у духовном центру Далматинских Срба - www.krajinada.com

25. септембар 2016.


ПРЕОБРАЖЕЊЕ У ДУХОВНОМ ЦЕНТРУ ДАЛМАТИНСКИХ СРБА


Поводом празника Преображења Господњег, у светоархангелском манастиру Крка, традиционално су се сабрали верници из свих крајева Хрватске, Републике Српске, Републике Србије и готово из свих крајева света. Свету aрхијерејску литургију у колевци православља, и духовном средишту далматинских Срба, служио је епископ далматински Г. Фотије, уз саслужење свештенства и монаштва неколико епархија.

У својој беседи сабраном народу, епископ Фотије истакао је значај и важност Преображења, благословио присутне желећи им срећан и благословен празник.

- Свако ко је данас овде дошао је у ствари на гору Тавор да се сусретне са преображеним Христом. Није чудо да су монаси овога манастира дошли овде из Свете Земље у потрази за божанском светлошћу и основали неколико скромних келија, чиме је манастир Крка 1345. године започео своју историју. Од тог времена преображени монаси овог манастира као преображени људи сведоче Христа. Сви људи који су испуњени хришћанским врлинама; вером, љубављу и надом, наследиће Царство Небеско, рекао је владика Фотије

Епископ далматински посебно је поздравио и долазак представника власти који се боре да наш народ на овим просторима добије прилику да оствари своја права, буде равноправан и прихваћен братском и хришћанском љубављу.

- Желимо да кажемо да ми јесмо овде и да нећемо отићи са ове свете земље коју нам је Бог дао, али и да све друге људе поштујемо и прихватамо као браћу и сестре у Христу, додао је владика Фотије.

Међу званичницима на овогодишњем преображењском сабору била је између осталих амбасадорка Србије у Хрватској, Мира Николић, као и представници локалног друштвено-политичког живота, те многи други.

Препуна личних утисака из најранијег детињства, преображењском сабрању присуствовала је и српска амбасадорка у РХ, Мира Николић, која је изразила задовољство својим поновним доласком у Крку, али и упоредила живот Срба у различитим крајевима Хрватске.

- Част ми је и задовољство бити поново на овом светом месту, на данашњи Празник.

Манастир Крка је бисер Далмације и као таквог га требамо неговати. Од када сам преузела функцију на место амбасадорке, имала сам прилику обићи добар део Хрватске, посетити манифестације Срба повратника и упознати се са њиховим животом. Нигде није лако, али видим да овде људи још увек јако тешко живе, можда горе него у источној Хрватској. Надам се да ће две државе у будућности наћи начина да се реше бројна нерешена питања, да се људима омогући повратак у ове крајеве, и да сви заједно имају бољу будућност“ рекла је , између осталог, Мира Николић.

Након прославе у Крки, већ по традицији, празник Преображења обележен је и у општини Кистање свечаном седницом Већа српске националне мањине, те културно-уметничким програмом у центру Кистања.

 

 

Васка Радуловић
Извор бр. 149.
31.8.2016.
Tags:
DALMATINSKA ZAGORA
SELO KISTANJE
MANASTIR KRKA
PREOBRAZENJE GOSPODNJE
DUHOVNI CENTAR


Оцијените нам овај чланак:Митинг за 25 хиљада људи: Где је то Борово

Мaли Грaдaц: Сусрeти нa Бaниjи свe посjeћeниjи

Удбинска „Просвјета“ негује трaдицију Личких Срба

Манастир Крупа у Далмацији: Чувар православља и тајни

Село Медак: Живот Личана подно Велебита

У Борову играла представа која чува сећање на хероину Милунку Савић

Изложба Стевана Олујића из Зеленграда на Златибору

Одживљени филм: Зашто нисам плакала док сам гледала филм "Олуја"Број посјета: 2479
Број гласова: 25