Удбинска „Просвјета“ негује трaдицију Личких Срба - www.krajinada.com

16. мај 2016.


УДБИНСКА „ПРОСВЈЕТА“ НЕГУЈЕ ТРAДИЦИЈУ ЛИЧКИХ СРБА


Сабирајући малобројну српску заједницу удбински подоодбор „Просвјете“ чува од заборава богату традицију личких Срба. Због тога је рад овог друштва од изузетног значаја, јер се на културним сабрањима, у организацији овог друштва, окупљају људи свих генерација, каже Татјана Чанковић, председница удбинског подообора „Просвјете“.

- Богата традиција личких Срба мора бити сачувана, како би се предала млађим генерацијама, баш онако како су је за нас сачували наши преци. Због тога удбинска „Просвјета“, упркос скромним могућностима и малобројном чланству, чини све да би сачувала културни идентитет, што заправо и јесте њен истински циљ.

Најактивнији део удбинске „Просвјете“ чини женска певачка група, а књижевне манифестације и ликовне колоније чине окосницу рада овог друштва, као и неизоставна личка прела, која се током јесени и зиме одржавају сваке последње суботе у месецу.

- Личка песма надалеко је позната, нарочито лички ојкан и розгалица, по којима смо препознатљиви. Тамо где наступамо, а наступамо врло често, изводимо личке песме и судећи по реакцијама публике, могу рећи да смо успели у томе. Ипак, волела бих када би већи број млађих људи наставио да баштини личку игру и песму коју изводимо, каже Татјана Чанковић.

Како би рад овог друштва био што бољи побринула се и локална заједница, која је удбинској „Просвјети“ уступила просторије, у којима се данас налазе уметничке слике, настале на ликовној колонији, стари предмети из личких домаћинстава, али и скромна библиотека.

Милан Узелац, заменик начелника општине Удбина, који је и секретар пододбора „Просвјете“ са похвалом говори о овом друштву, истичући њен значај за удбинске Србе.

- Рад удбинске „Просвјете“ од великог је значаја за културни живот, који би без рада овог друштва био незамислив. Општина помаже колико може и циљ нам је да овдашњем становништву представимо што већи број културних догађаја. Иначе, све и једна манифестација, коју смо заједнички организовали показала је да је удбинска публика жељна културних садржаја, а са друге стране очување српске културне баштине један је од наших приоритета.

Чланови удбинске „Просвјете“ наступају на свим културним, етно и верским манифестацијама у Удбини и њеној околини, настојећи да стваралаштво личких Срба буде сачувано од заборава, али и предано на чување млађим генерацијама. Захваљајући свештенику Николи Малобабићу, сарадња са Српском православном црквом је на завидном нивоу, истиче Татјана Чанковић, наводећи да су духовна сабрања око православних храмова незамислива без чланова „Просвјете“.

- Одлазимо на сва црквена сабрања на подручју Удбине. Не гледамо на то колико ће људи доћи, већ желимо да песмом, игром и дружењем подаримо осмех нашем народу, који памти боља и срећнија времена. Чувамо традицију колико знамо и умемо, а ускоро планирамо купити и нове народне ношње, које ће знатно боље дочарати нашу богату традицију која нам је предана на чување.

Удбинска „Просвјета“ важан је чинилац у друштвеном животу Удбине и њених села, али њен рад на очувању културне баштине истовремено представља и разлог за дружење њених чланова којима никада није тешко ни заиграти ни запевати. Због тога верујемо да личка традиција неће бити заборављена и да ће и даље проносити игре и песме наших предака.

 

 

Васка Радуловић
Извор бр. 142.
11.5.2016.

 
Tags:
TRADICIJA OBICAJI
UDBINA PROSVIJETA
NAROD LIKE


Оцијените нам овај чланак:Митинг за 25 хиљада људи: Где је то Борово

Магареће млеко лековито и скупо, а магараца све мање

Мали Градац 28. јул 2012

Никола Тесла добио улицу у Канади

Мали Градац 30. јул 2011

Српска банка у Загребу - од снажне и моћне, до заборављене српске историје

Село Медак: Живот Личана подно Велебита

Удбинска „Просвјета“ негује трaдицију Личких СрбаБрој посјета: 2693
Број гласова: 30