Видовданско сабирање Далматинских Срба у Лазарици - www.krajinada.com

13. јул 2016.


ВИДОВДАНСКО САБИРАЊЕ ДАЛМАТИНСКИХ СРБА У ЛАЗАРИЦИ


Духовно саборовање започело је Светом aрхијерејском литургијом у манастиру Светој Лазарици, посвећеној светом великомученику кнезу Лазару и косовским јунацима. Свету литургију, заједно са свештенством, служио је епископ далматински Фотије, који је освештао славски колач и славско жито.

            Након трократног опхода око храма, епископ Фотије, свештенство, присутни гости и верни народ прешли су у манастирску порту, где је, у организацији книнског пододбора „Просвјете“ приређен богат културно-уметнички програм. На самом почетку епископ далматински Фотије благословио је све присутне, истакавши значај далматинске Лазарице за живот православних Срба на простору Далмације, те изразивши благодарност блаженопочившем епископу далматинском Стефану Кнежевићу, који је врло мудро, вешто и далековидо, дао огроман допринос градњи овог светог манастира, који и данас окупља православне Србе, сведочећи истину о нашој страдалној прошлости, о косвским јунацима.         Епископ Фотије нагласио је значај националног сећања на Косовску битку, која је у великој мери одредила наше национално биће.

- Велики је благослов, драга браћо и сестре, што смо се данас сабрали овде у име нашег великог празника који нас окупља широм целог света. Није случајно што је наша светиња овде у Далматинском Косову, посвећена управо светом цару Лазару и косовским мученицима. Историја каже да ни у прошлости није било лако, и да је наш епископ далматински, Стефан Кнежевић, у тајности и прикривено прогласио ову цркву манастиром, посветивши је светом цару Лазару, што нам говори да никада није било добродошло сећање на наше српске страдалне мученике. Али ми се морамо сећати наших корена, наших предака, и зато је велика радост и Божији благослов што нас је Видовдан данас сабрао, како нас Србе из Далмације, тако и наше пријатеље из Републике Српске и матичне нам државе Србије. Од Косовске битке па до дана данашњег, нас Србе води исти идеал, идеал светог цара Лазара, косовских мученика, наших великих светитеља, и пут светог Саве којим треба да идемо како би задобили царство небеско. У свакодневном животу људи иду путем царства небеског ако подносе жртве за добро својих ближњих, ако живе у љубави и поштовању како са припадницима свога народа, тако и са другима и стављају интересе својих ближњих изнад сопствених, рекао је епископ Фотије.

            Окупљенима на Далматинском Косову обратио се и генерални секретар СКД „Просвјета“ Срђан Татић, поздравивши видовданско окупљање и истакавши његов значај за целокупни српски народ, његову историју и културу.

- „Просвјета“ је назначајнија културно-просветна установа Срба у Хрватској, те је њен задатак да негује и чува од заборава значајне догађаје за српски народ, какав је Видовдан, и да чува национални идентитет Срба у Хрватској, заједно са Српском православном црквом, која је то радила кроз многе векове наше прошлости, нагласио је Срђан Татић.

            Генерални конзул Србије у Ријеци Ненад Марачић поздравио је све присутне на Далматинском Косову, рекавши им да је Видовдан празник свих Срба, ма где се налазили, да овај празник чува и негује оно најбоље у нама, те да се својих предака морамо увек сећати са пијететом, јер су они, зарад очувања националног и верског идентитета, жртвовали своје животе, због чега их се данас сећамо са пажњом и љубављу.

            У свечаном видовданском програму учествовали су СКД „Сплит“ и „Удбина“, гуслар Саша Лукић, певачка група из Голубића, КУД „Дрвар“, Дечија рецитаторска секција и хор Цркве покрова пресвете Богородице из Книна.

 

 

Васка Радуловић
Извор бр. 146.
6.7.2016.
Tags:
DALMATINSKA ZAGORA
KNINSKA LAZARICA
VIDOVDANSKO SABRANJE
DUHOVNE SVECANOSTI
KNEZ LAZAR


Оцијените нам овај чланак:Први пут послије тридесет година - литија Срба центром Вуковара

У Борову играла представа која чува сећање на хероину Милунку Савић

Баба Сава - банијска стена

Цeрaњe Доњe – Гдe сe дeцa рaђajу ту и сeло живи

Шампион из школе без фасаде: Најдан Газибарић

Куп Баније у Угриновцима 12.6.2016

Тења: Некад велико село, данас животари

Српска банка у Загребу - од снажне и моћне, до заборављене српске историјеБрој посјета: 2426
Број гласова: 20