Чудо невиђено у Далмацији: Језеро пресушило, изронио манастир Драговић - www.krajinada.com

16. октобар 2021.


ЧУДО НЕВИЂЕНО У ДАЛМАЦИЈИ: ЈЕЗЕРО ПРЕСУШИЛО, ИЗРОНИО МАНАСТИР ДРАГОВИЋ


Површина језера Перућа у Хрватској све се више спушта, а ових дана из воде је извирио део старог православног манастира Драговић из 1395. године, који је 1958, због градње акумулацијског језера и хидроелектране – потопљен.


Манастир Драговић, слика из архиве

Перућко језеро је ових дана на озбиљно ниском водостају, а из воде израњају камени зидови.

Тада је расељено 1500 људи, језеро је прогутало куће и плодна земљишта, али они који су живи и њихови потомци добро се сећају својих села и прича родитеља.

„Моја свекрва је цели живот причала о тим пољима, ливадама, овцама, дружењима. До смрти је причала о томе“, присећа се Марија Цвитковић.

Перућко језеро је вештачко језеро на реци Цетини, између планина Динаре и Свилаје у Хрватској. Пре почетка јесењих киша водостај досеже најнижи годишњи ниво и није реткост да се вода повлачи све до некадашњег природног корита реке Цетине, остављајући необичне призоре и подсећајући на тајне које леже испод површине воде.

Манастир Драговић са својим кућама у Кољанима,
Врлика, пре потапања 1958. године

Прича о манастиру Драговић има посебан значај. Наиме, у питању је један од три историјска српска манастира у Далмацији, подигнут шест година после легендарне Косовске битке, у периоду тешком за српски народ.

На основу ”Повијести о Светорождественском манастиру Драговићу у Православној епархији далматинској” из 1859, манастир је понео име по Драгу који је са браћом прешао из Босне у Цетинску крајину, а по народном предању по речици која је извирала у близини.

Манастир је до 1995. године чувао у својој библиотеци право благо – октоих из 14. века, минеј за месец мај из 1531. године, писан у Студеници, кратке записе Доситеја Обрадовића, који је на својим путовањима ту свраћао, као и Лаза Костић, Симо Матавуљ… У ризници се чувао се антиминс патријарха Арсенија Чарнојевића из 1692. (први барокни антимис у Срба) и многе друге драгоцености.


Манастир Драговић у августу 2021

Манастир Драговић спада у ред три најзначајнија далматинска манастира. Поред Крупе и Крке, који су саграђени нешто раније.

Након потапања, изграђен је нови манастир, на узвишењу изнад језера, који је 1995. опустошен и до реновирања почетком двехиљадитих, његове просторије су наводно служиле као штала.

 

(magacinportal.com)
15.10.2021.

 
Tags:
DALMATINSKA ZAGORA
JEZERO PRERUCA
HIDRO ELEKTRANA
MANASTIR DRAGOVIC
PRAVOSLAVNA CRKVA
POTAPANJE 1958
CETINA VRLIKA
DINARA SVILAJA
SIMO MATAVULJ
DOSITEJ OBRADOVIC


Оцијените нам овај чланак:Филм "Олуja" ниje зa црвeнe тeпихe

ПУТОВАЊЕ ИЗ СНОВА: Обилазак наших западних крајева - Далмација, Лика, Банија и Славонија

Најава: Манифестација "Крајина живи" у Београду 18.12.2022

Најава: Манифестација "Крајина живи" у Београду 18.12.2019

Најављујемо: Четрнаеста Крајинада биће 3. јула 2021

Најављујемо десету Крајинаду за недјељу 3.7.2016

Писмо поводом Дана избјеглица

Најава Банијске вечери у Београду 16.6.2017Број посјета: 825
Број гласова: 0