Помаже Бог народе! - krajinada.com
НЕМА РАЈА БЕЗ РОДНОГА КРАЈА!

Догодине у Книну


Рођени смо на љутом камену и одрасли на крсном знамењу. Слушали смо од малена ојкаче, пјевали гласно да се чује јаче. Прогнани смо деведесетпете, вријеме иде и године лете... Свуда по свијету сањамо сан, да ће доћи сутра и тај дан. Крајина нама кроз вене тече, поменемо завичај свако вече, Крајишки ген и даље нам кључа сви знамо гдје нам је родна кућа. Не заборави Србине брате шта си научио од свог тате. Пренеси данас ћерки и сину, да уче ДОГОДИНЕ У КНИНУ!
Датум објаве: 22.10.2021 .... Број посјета: 1 .... Број гласова: 0

Пјевај брате (крајишка)


Пјевај брате крви моја стара, нек' се чује све до Вуковара. Нека пјева Србадија јаче, нек' се чују и наше ојкаче. Нек' се чује до Папука горе, зови сестре и са Билогоре. Хоћу брате, запјеваћу сада, поздрав лети из Војнића града, Лети поздрав теби са Вељуна, Вргинмоста, Коране и Слуња. Цијели Кордун запјевати мора, ориће се и Петрова гора. Пјевај брате са Баније роде, хоћу пјесме и са Глине воде. Двор на Уни нека пјева с нама, није пјесма да се пјева сама. Нека пјева и Петриња наша, наздравимо са хиљаду чаша.
Датум објаве: 22.10.2021 .... Број посјета: 3 .... Број гласова: 15

Туђа земља


И снијег је први пао, у туђе стопе стајем умјесто мог Шарова, ја сам на живот лајем. Туђе су куће и поља, под снијегом гране храста. Сањам та времена боља, и јато прољећних ласта. Чујем таласе мора, доносе мирис југа. Ово је земља друга, живот тећи мора. Кренуће само сузе ко пљусак кише, јер ме туђина узе колијевке нема више. Коме ли сада мирише на грани јоргован плави, док бол ми душу дави, јер мени никад више.
Датум објаве: 22.10.2021 .... Број посјета: 1 .... Број гласова: 5

Посљедњи крајишки строј


Саша Б. Вукчевић је пре више од 15 година написао стихове које је посветио нашем напаћеном народу који је августа 1995. године напустио свој завичај, родну груду у колони... Тада је управо та колона се кретала попут строја несрећника знајуће да је издана и прогнана. Пјесма је пуна туге и бола, баш као што је и било тада тих врелих љетњих ноћи док смо спавали на отвореном јер ништа нијесмо имали сем самих себе. Историја ће рећи свој суд, али ми знамо своју судбу.
Датум објаве: 22.10.2021 .... Број посјета: 1 .... Број гласова: 0

TАМО ДАЛЕКО (крајишка)


Сви знамо стихове "Тамо далеко" коју су војници Краљевине Србије спјевали 1917. године на Крфу током Првог свјетског рата... али, преправка на наш крајишки начин 2008. године је допринела да се песма слуша широм меридијана планете, јер свако од нас има нешто што га веже за завичај и родну груду. Било да је ријеч о потоку, ријеци, језеру, шуми, стаду, улици, згради... Тако да и ова пјесма је била прави лијек за нашу бол коју смо тада осјећали.
Датум објаве: 22.10.2021 .... Број посјета: 3 .... Број гласова: 0

Чудо невиђено у Далмацији: Језеро пресушило, изронио манастир Драговић


Површина језера Перућа у Хрватској све се више спушта, а ових дана из воде је извирио део старог православног манастира Драговић из 1395. године, који је 1958, због градње акумулацијског језера и хидроелектране – потопљен. Перућко језеро је ових дана на озбиљно ниском водостају, а из воде израњају камени зидови. Тада је расељено 1500 људи, језеро је прогутало куће и плодна земљишта, али они који су живи и њихови потомци добро се сећају својих села и прича родитеља.
Датум објаве: 16.10.2021 .... Број посјета: 143 .... Број гласова: 0

Почеци школства Срба у Далмацији


Најважнији облици школског ђеловања били су везани за манастирске средине. У оновременом политичком амбијенту није могло бити говора о државним школама, јер је власт тражила поданике а не свјесне грађане и национално и вјерски профилиране школе...
Датум објаве: 08.09.2021 .... Број посјета: 119 .... Број гласова: 5

ПУТОВАЊЕ ИЗ СНОВА: Обилазак наших западних крајева - Далмација, Лика, Банија и Славонија


Драга браћо и сестре, позивамо Вас на прељепо путовање: Далмација, Лика, Банија и Кордун. Полазак је планиран 19. аугуста 2021. из центра Београда. На овом ходочашћу обићићемо Книнско Косово, манастире Крку и Крупу, село Смиљан (родно мјесто Николе Тесле) крај Госпића, стратиште Јадовно (Шаранову јаму), Кореницу, Плитвичка језера, православно гробље и цркву у Глини, као и спомен-комплекс Јасеновац.
Датум објаве: 03.08.2021 .... Број посјета: 172 .... Број гласова: 5

Догађај вијека: У Кореници посље 80 година поново звоне звона православна


Догађај века у Кореници! За православни народ овог краја Лике један незабораван и историјски тренутак. Када размислите... од 1942. год она је 80 година већ тако оскрнављена и демолирана. Нико се не сећа њене звоњаве, њене унутрашњости, никад није била у никаквој функцији....
Датум објаве: 23.07.2021 .... Број посјета: 455 .... Број гласова: 5

Одржана 14. Крајинада у Београду 4. јула 2021


На београдској Ади Циганлији смо одржали нашу 14. по реду Крајинаду односно дружење Крајишника у сред Београда. Време нас је и ове годије лијепо послужило па смо могли да диванимо, пикамо ногомета, повлачимо конопац, бацамо камена са рамена... Људи су нам долазили из Руме, Бањалуке, Опова... и ми који боравимо у престолници. Остадосмо до мрака.
Датум објаве: 05.07.2021 .... Број посјета: 347 .... Број гласова: 20

Цeрaњe Доњe – Гдe сe дeцa рaђajу ту и сeло живи


Прошло je вишe од 26 годинa кaдa сe у Цeрaњимa Доњим послeдњи пут чуо дeчиjи плaч. Свe до прe мeсeц дaнa у овом бeнковaчком сeлу живeло je сaмо стaриje поврaтничко стaновнштво, a ондa je нa свeт стигaо мaли Aлeксaндaр, нaстaвaк лозe породицe Кaрaн aли и рaдост и нaдa дa ћe животa бити свe док сe дeцa буду рaђaлa.
Датум објаве: 28.06.2021 .... Број посјета: 250 .... Број гласова: 5

Помозимо обнову нашег православног манастира Свете Ане код Дарувара Славонији


Српска православна светиња која се налази у Епархији Славонској (Република Хрватска) у селу Доња Вријеска покрај Дарувара, налази се у катастрофалном стању. О манастиру Успенија Свете Ане који потиче из 15. вијека, брине игуманија Герасима и једна монахиња. Добијамо 130 евра као социјалну помоћ из Републике Србије.
Датум објаве: 12.06.2021 .... Број посјета: 445 .... Број гласова: 0Статистика посјета
од 12.02.2016

Данас: 22
Два дана: 543
Седам дана: 1605
Мјесечно: 7512
Годишње: 89807
Укупно: 440503

Највише посјета
25.08.2018 2736